Hur du håller din skola ren

Att hålla skolan ren är inte bara vaktmästarens jobb. Genom att hjälpa till att hålla skolan ren kommer du att börja stolta över din skolas utseende och du får värdefull erfarenhet av att ta hand om din miljö. Oavsett om du tar små steg varje dag eller om du deltar i en städning i hela skolan, kan du hjälpa till att hålla skolan ren!

Öva dagliga rengöringsvanor

Öva dagliga rengöringsvanor
Torka av dina fötter på mattor innan du går in i skolbyggnaden. Smuts, pollen och löv kan alla spåras in av elevernas fötter, vilket får golven att se smutsiga ut. Hjälp till att hindra detta från att torka av dina fötter innan du kommer in dörren. [1]
 • Om din skola inte har mattor ska du lätt skrava dina fötter på trottoaren innan du går in.
 • Fråga din rektor om att få mats om din skola inte har något. Erbjuda att starta en insamling för att betala för matten om din skola inte har plats i budgeten.
Öva dagliga rengöringsvanor
Kasta alla skräp som du ser i papperskorgar. Det kanske inte verkar som en stor sak om en godisförpackning faller ut ur fickan, men med tiden kan skräp och skräp byggas upp så att din skola verkar rörig. Om du märker att någon annan tappar något, plocka upp det och släng det. [2]
 • Om du ser en begagnad vävnad eller något grovt på marken, använd en servett för att plocka upp den så att du inte behöver röra den med händerna.
 • Uppmuntra dina vänner att följa ditt exempel när du plockar upp papperskorgen när de ser det.
Öva dagliga rengöringsvanor
Återvinn papper, glas och plast. Återvinning hjälper till att minska mängden skräp som går till deponiet, så att du hjälper miljön och håller skolan ren samtidigt. [3]
 • Om din skola inte deltar i ett återvinningsprogram, fråga dina lärare eller din rektor om att starta ett.
Öva dagliga rengöringsvanor
Ta bort saker när du har använt dem. Om du får en bok ur en hylla i ditt klassrum eller använder ett mikroskop i vetenskapslaboratoriet, se till att du lägger tillbaka den när du är klar med den. Att lämna saker ligga runt leder till röriga, röriga klassrum.
Öva dagliga rengöringsvanor
Se till att ditt lunchbord är rent innan du åker. Lämna inte mjölkkartonger, servetter eller matstycken på bordet. Tryck in stolarna när du lämnar bordet och kom ihåg att kolla golvet för att se till att du inte tappade någonting. [4]
Öva dagliga rengöringsvanor
Koppla upp eventuella spill omedelbart. Om du dricker din dryck, rengör den direkt. Använd pappershanddukar eller fråga en lärare om det finns en mopp som du kan använda för att rensa upp din röra.
Öva dagliga rengöringsvanor
Se till att inte skada skärmar runt skolan. Ibland kan lärare lägga dioramas, konstverk eller vetenskapsprojekt runt skolan för att visa upp sina elever hårt arbete. Om du ser någon av dessa skärmar, se till att inte stöta på dem eller slå över dem, eftersom det kan leda till en stor röra.

Organisering av ett försköningsevenemang

Organisering av ett försköningsevenemang
Be din skolas administration om tillåtelse att organisera en städsevenemang. Håll ett evenemang på din skola där en grupp elever, lärare och till och med föräldrar kan hjälpa till att djupt rengöra skolans campus. Ditt evenemang kan äga rum under en lunchperiod, efter skolan eller på en helg. [5]
 • Besök kontoret och fråga sekreteraren om du kan boka en tid för att prata med rektor om att organisera ett evenemang. Skapa anteckningar i förväg om några av de specifika saker du vill göra under evenemanget.
 • Till exempel kan du säga: "Vi skulle vilja att en grupp elever kommer in på en lördag för att plocka upp skräp på lekplatsen och tvätta fönster i klassrummen."
 • Innan ditt möte ber du lärare och elever att underteckna en framställning som visar deras stöd för evenemanget.
Organisering av ett försköningsevenemang
Samla dina rengöringsartiklar. Om din skola redan har förnödenheter kan du kanske låna dem till ditt städevenemang. Annars kan du behöva hålla en insamling så att du kan köpa de rengöringsartiklar du behöver. Beroende på vad du bestämmer dig för att rengöra behöver du:
 • Gummihandskar
 • En blekmedel
 • Kläder
 • Soppåsar
 • Fjäderdammare
 • Toalettborstar
 • Trädgårdsartiklar
Organisering av ett försköningsevenemang
Sprid ordet om händelsen. Om du får tillåtelse att vara värd för din städningsdag, fråga om du kan sätta upp flygblad som publicerar evenemanget. Du kanske också kan marknadsföra evenemanget under ett möte eller på morgonmeddelanden.
 • Underskatt inte kraften i word of mouth. Be dina vänner att hjälpa dig hitta andra studenter som är intresserade av att registrera dig.
 • Försök att säga något som "Hej, några av oss träffas på lördag för att städa upp runt skolan. Vi kanske till och med möter pizza efteråt. Du borde komma och hjälpa!"
Organisering av ett försköningsevenemang
Organisera studenter i grupper på evenemangsdagen. Låt varje grupp ansvara för att utföra en viss uppgift. Detta hjälper till att säkerställa att du inte har någon som vandrar utan mål eller rengör något som någon annan redan har gjort. [6]
 • Till exempel kanske du vill ha en grupprengöringsmarkör från badrumsväggarna, medan en annan grupp kan dra ogräs och kratta runt skolans utsida.
Organisering av ett försköningsevenemang
Fokusera på rengöring av områden som ofta ignoreras. Det finns ingen anledning att spendera din rengöringshändelse på att göra sysslor som vaktmästaren redan gör regelbundet. Utnyttja hela dagen genom att arbeta med saker som inte görs ofta, till exempel att städa stolarna i auditoriet eller dammas av skåpens toppar. [7]
 • Om du vill kan du be om tillstånd att plantera några blommor runt campus, som i en blomsterbädd nära skolans ingång.
Organisering av ett försköningsevenemang
Träna säkra rengöringsmetoder. När du rengör, se till att du noggrant läser och följer alla etiketter på eventuella rengöringsartiklar. Använd gummihandskar medan du rengör med kemikalier som blekmedel. [8]
 • För att undvika att bli sjuka, undvik att vidröra använda vävnader när du tömmer avfallskorgar. Använd engångshandskar eller tvätta händerna med tvål och vatten när du är klar.
Organisering av ett försköningsevenemang
Starta en klubb för att göra detta till ett vanligt evenemang. Om evenemanget är en framgång bör du överväga att få tillåtelse att starta en klubb som städar skolan regelbundet. Du kanske vill träffas en gång i veckan, varje dag vid lunch eller bara en gång per termin, beroende på hur mycket som måste göras och hur ofta din rektor godkänner det. [9]
materdeihs.org © 2020